BORRELIA KOST I tillägg till antibiotika och örter, kost är en annan del av behandling för Borrelia. Det har visat sig vara för en lång tid att maten vi äter påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande. Inte bara göra de påverkar cellförnyelsen och metaboliska processer, men också fungerande immunförsvar, vilket är viktigt i en Borrelia spirochaetes infektion. Om du är överbelastade med förvirrande information och ständigt frågar dig själv på några av dessa frågor: • Kan jag äta gluten och mejeriprodukter? • Hur man kan stödja tarmen naturligt? • Borde jag ge upp kött? Som gryn är det mest hälsosamma? • Vilken olja ska jag välja? • Behöver jag göra för att följa en strikt diet? Då detta självhjälpsbok är säkert för dig! Vi kommer att gå igenom de mest populära dieter för Borrelia behandling tillsammans, jag ska svara på de vanligaste frågorna och dela välsmakande och hälsosamma recept som hjälper dig att återhämta sig. INNEHÅLL 1. KOLHYDRATER Socker Krossgryn Gluten 2. FETTER 3. PROTEIN Kött Fisk Mejeriprodukter Baljväxter 4. ALKOHOL 5. PROBIOTIKA 6. KOLLAGEN 7. HYDRATION 8. KRYDDOR 9. DRINKAR 10. ÖVERSIKT AV DE MEST POPULÄRA DIETER SOM ANVÄNDS FÖR ATT BEHANDLA BORRELIA 11. SLUTSATSER 12. REFERENSER Copyright © Healthylife S. C., Chorzów 2022 Alla rättigheter, inklusive rätten att återge texten i sin helhet eller delvis i någon form, är reserverade. 1. KOLHYDRATER Kolhydrater är en grupp av ämnen som kallas socker. Men betyder detta att vi bör utesluta alla kolhydrater från kosten? Kolhydrater kan delas in i enkla och komplexa. ENKLA Vitt bröd, ris, pasta Godis, godis, konfektyr Sötade drycker Socker, sylt, honung KOMBINERAT Hela korn bröd och pasta, Krossgryn, brunt ris Havregryn, kli Fullkorn produkter utan tillsatt socker På detta sätt, är det mycket lätt att se att enkla sockerarter, som leds av de mest populära vitt socker är skadligt för vår hälsa. Socker • Socker allvarligt försvagar vårt immunförsvar samtidigt som förvärrar inflammationen i våra kroppar. • Det har inget näringsvärde. • Det är den viktigaste produkten som främjar förekomsten av mykos som vi är särskilt benägna under antibiotikabehandling. • Det ökar risken för många hjärt-och kärlsjukdomar. • Det bidrar till minskad motståndskraft mot bakteriella infektioner. Det är därför, särskilt under sjukdom, det är värt att minska enkla kolhydrater från kosten, speciellt vitt socker och produkter rika på det. Men, det är inte värt att ge upp alla kolhydrater, inklusive sådana näringsrika gryn. Krossgryn Krossgryn är tillverkade av spannmål. Majs är den viktigaste ingrediensen i produktionen av majs gryn. Vete är den viktigaste ingrediensen i produktionen av farina, bulgur och couscous. Bovete är den viktigaste ingrediensen i produktionen av bovete gryn. Pearl gryn och potten korn är gjort av korn, hirs gryn från millet. Krossgryn görs genom att rensa säden och sedan skärning, slipning eller rostning det. Den lägre graden av rening och malning av spannmål, är de mer värdefulla näringsämnen gryn innehåller. Bovete och hirs gryn är bland de mest hälsosamma, medan farina och couscous är bland de mest rengöras. UPP 1: Bovete, krossgryn • Högt fiberinnehåll – det reglerar tarmfunktionen • Höga nivåer av järn, folsyra, zink, jod • Rik på B-vitaminer och vitamin E UPP 2: Hirs, krossgryn • Rik på B-vitaminer, fosfor, zink, koppar och mangan • Lågt glykemiskt index • Stor mängd protein Gluten Gluten är ett protein som huvudsakligen består av gliadin och glutelin. Det är det som ger bakverk deras fluffiness och elasticitet, vilket gör det till en basföda i den västerländska världen. Den vanligaste spannmål som innehåller gluten är vete men även råg, korn och havre. Det finns vissa sjukdomar som en glutenfri kost är den enda behandling. Dessa sjukdomar innefattar: • Celiaki Detta är en autoimmun sjukdom som orsakar skada på villi i tunntarmen. Detta leder till malabsorption och magproblem (diarré, flatulens, förstoppning, gasbildning). Sjukdomen förekommer hos ca 1% av befolkningen. • Icke-glutenintolerans gluten känslighet De vanligaste symtom som patienter klagar på är buksmärtor, gasbildning, hudutslag, huvudvärk. Det finns många svårigheter att korrekt diagnostisera sjukdomen, såsom den preliminära utslagning av många sjukdomstillstånd. • Duhring sjukdom Det är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av hudskador såsom papulae, blåsor och rodnad. Det har en gemensam etiologi med celiaki - det är en tillplattning av tarmens villi. • Vete allergi Immunsystemet aktiveras och IgE-beroende och IgE-oberoende reaktioner sker. I de flesta fall de patienter som endast behöver utesluta vete ur sin kost, utan att behöva ge upp alla produkter som innehåller gluten. Vanliga symtom är nässelutslag, buksmärtor, kräkningar, astma, ödem och personer med atopisk dermatit, en snabb försämring av symtomen. Det är därför ingen forskning beprövad information som människor med Borrelia kommer att uppleva hälsovinster efter exklusive produkter som innehåller gluten från kosten. Det är dock värt att minska intaget av förädlade korn som vete mjöl och produkter som härrör från det. Att ersätta dem med hela korn av spannmål och diversifiera kost med produkter tillverkade av andra sädesslag som hirs (hirs, krossgryn) kommer att ha en positiv inverkan på vår hälsa. Kom också ihåg att en glutenfri diet är väldigt strikt och om dåligt balanserad kan visa sig vara en brist diet. Många produkter som vi anser är glutenfri kan ha spår av gluten i dem. Dessa inkluderar frysta blandade grönsaker, ketchup, bakpulver, kryddor, torkad frukt, te och läkemedel. Naturligt glutenfria produkter innehåller: ris, majs, potatis, soja, hirs, bovete, tapioka, quinoa, frukt, grönsaker, linser, kikärter, bönor och kött. Gluten-fria produkter är markerade med en licensierad korsade spike tecken. Så innan vi når för vad vi tror är glutenfri mat i butiken, vi bör se till att den inte innehåller även spår av gluten. Dessutom bör vi inte anta att en glutenfri mat är i sig friska. Den färdiga glutenfria frallor, bröd, tortillas eller godis som finns på marknaden är statistiskt mer mättade och har ett högre glykemiskt index. Dessutom, för ovan nämnda produkter kommer vi att betala 2-3 gånger mer än för traditionella bröd eller mjöl. BLÅBÄR OCH KOKOS HIRS PUDDING Ingredienser: - 200g kokt bovete - 250g kokosmjölk - 1/3 tsk kanel -1/3 tsk kardemumma -1/2 tesked gurkmeja - bär (att tjäna) Förberedelse: Lägg kokt bovete i en kastrull, häll i mjölken och tillsätt kryddorna. Koka upp. Ställ åt sidan och blanda. Servera med blåbär. 2. FETTER Fett är nödvändigt i vår kost. Det ger oss inte bara med essentiella omättade fettsyror (EFAs), fettlösliga vitaminer (A, D, E, K) men också deltar i syntesen av hormoner och förbättrar smaken på maten. Emellertid, mängden av och kvaliteten på det fett som konsumeras är viktigt. Vi skiljer på: • Animaliska fetter De flesta av dem ger oss med mättade fettsyror (Sfa) som är dåliga för kroppen (köttet) eller kolesterol (kött och mjölkprodukter). Men denna grupp ingår även fet fisk, som är en rik källa av omega-3 fettsyror och har en pro-health effekt på vår hälsa. • Vegetabiliska fetter Dessa inkluderar enkelomättade fettsyror, som finns i olivolja, rapsolja och avocado olja samt fleromättade fettsyror av n-3 och n-6-familjen som omfattar linfrö olja, druva utsäde olja, nötter, etc. Risken för kranskärlssjukdom minskar med 2-3 procent när 1% av energi intaget av mättade fettsyror (Sfa) är ersatt av fleromättade fettsyror. Fett är en produkt som vi vanligtvis förknippar med dåliga aspekter. De ofta upprepad myt är att på grund av fett vi upp i vikt. Det kommer från det faktum att 1 g fett är lika med 9kcal. Och trots att fetter hör till de höga energi-produkter, inte alla av dem bör vara lika dålig. Fetter som förtjänar uppmärksamhet: - avokado - olivolja - rapsolja - fet fisk - nötter - frön och kärnor Produkter för att undvika är fett kött, ister, bearbetade livsmedel, smältost och palmolja. Kom IHÅG! Sojaolja, solrosolja, linfröolja, majsolja, druva utsäde olja, pumpafröolja, sesamolja och jättenattljusolja är endast lämplig för konsumtion rå, t ex i sallader (eftersom de är rika på fleromättade fettsyror oxiderar snabbt när den värms upp). Vad ska vi använda för stekning? Den bästa lösningen skulle vara olivolja och rapsolja, som har en hög thermostability och som jag skrev ovan, är mestadels består av enkelomättade fettsyror. Kokosolja, som på senare tid blivit mycket populärt, även om det också kännetecknas av hög thermostability, består främst av mättade fettsyror, som har en negativ inverkan på vår hälsa. Kom också ihåg att steka är inte rekommenderad matlagning metod och bör användas då och då. 3. PROTEIN Bredvid fett och kolhydrater, det är den sista av makronäringsämnen i vår kropp. Dess huvudsakliga funktion är att bygga upp slitna vävnader. Dess viktigaste källorna är: Kött Den mest konsumerade typer av kött nötkött, fläskkött, kyckling, kalkon eller, mer sällan, nötkött, häst kött -, får -, get-kött eller lamm. Kött, trots att det är en bra källa till protein, det innehåller ofta höga halter av antibiotika. Det kött som är mest benägna att förhöjda nivåer av antibiotika är fjäderfä. Å andra sidan, vi är kvar med rött kött (nöt -, kalv, fläsk, lamm, får, häst kött eller get kött), som vi hör mycket om i termer av cancerframkallande produkter. 2015, International Agency for Research on Cancer klassificeras rött kött i grupp 2A vilket innebär att det är troligen cancerframkallande. En hög konsumtion av det kan därför ha en mycket negativ inverkan på vår hälsa. Så vad ska vi göra? Betyder detta att det är inte värt att äta kött alls? Exklusive den helt kommer att vara problematiskt för många människor, men om kött är den viktigaste källan till protein i din kost då det är värt med tanke på att kraftigt begränsa den mängd du äter och ersätta den med de andra produkterna i listan nedan. Fisk På ena sidan, fisk är känd för att vara en stor källa till omega-3-fettsyror, men å andra sidan, vi får ofta höra att det inte är värt att äta fisk på grund av föroreningar. Vad att göra i denna situation? Vem ska vi lyssna på? Låt oss börja med föroreningar. Först av allt vi är rädda för tungmetaller (kadmium, kvicksilver, bly). Men Havet Fiske Institutet publicerade data som visar hur mycket av en viss fisk som vi skulle ha att äta för mängden föroreningar (särskilt kvicksilver) för att vara skadliga för oss. De uppgifter som visas i tabellen nedan: Fisk produkt mängden av fisk du behöver äta per vecka överstiger säkra nivåer av kvicksilver Torsk i östersjön Över 2kg Karp Cirka 3 kg Rökt norsk lax Över 2kg Alaska pollock Över 11kg Öring Över 2 kg Fisk, speciellt fet fisk, är en mycket värdefull källa till omättade fettsyrorna EPA och DHA. Dessa fettsyror inte bara har en positiv effekt på hjärta fungerar, men även förbättra funktionen av organ vision, stärka ben och leder och stödja hjärnans funktion. Att äta ca 1-2 portioner (85-150g) i fet fisk per vecka minskar risken för död i hjärtsjukdom med 36%! * Lax, sill, makrill, ansjovis, sardiner, bland andra, anses fet fisk. Så du kan se att fördelarna med att äta fet fisk vida överväger möjligheten av att vara förgiftad av tungmetaller såsom kvicksilver. Men om du är fortfarande i fråga om kontamination, föreslås det att du ger upp lax magar, som har den högsta kvicksilverhalt, och ersätta dem med regnbåge, som har mycket mindre av det än lax, till exempel. Men om vi inte äta fisk på grund av, till exempel, dess smak, vi bör överväga tillskott av 250 mg EPA och DHA i form av fiskolja eller mikroalger (version för veganer). Tyvärr, konsumtion av valnötter eller linfröolja (även rikt på de ovan nämnda syror) ensam kommer inte att vara så effektiv som konsumtion av fisk produkter. Mejeriprodukter Jag hör ofta att människor med Borrelia undvika laktos i kosten. Är detta rätt? Låt oss börja med vad laktos är i själva verket. Laktos är en mjölk socker, kemiskt framställda genom formeln C12H22O11. Denna struktur visar att det är en disackarid och består av galaktos och glukos. Där gör mjölk socker att inträffa? • Ko / får / getmjölk • Landet ost • Yoghurt • Kärnmjölk • Kefirs • Grädde På andra sidan hittar vi en försumbar mängd i hård ost, kesella och feta ostar. Över hela världen, nästan 75% av alla människor kan ha problem med att smälta denna disackarid. I Asiatiska länder, andelen uppgår nästan till 100%, medan i Polen det är så hög som 40%. Intressant, laktos intolerans går med ålder – vi har mest laktas (laktos smälta enzym) i barndomen. Men, en stor del av befolkningen även klarar sig bra med sin uppslutning i vuxen ålder. Dessutom, ofta personer med matsmältningsproblem inte rapporterar problem med magen med en engångsdos av 5-10g (ett glas mjölk, en liten yoghurt eller ett kilo fetaost). Mejeri-produkter som för närvarande finns i mataffärer lämnar en hel del övrigt att önska när det gäller kvalitet. Mjölkprodukter är ofta "stöd" med många konserveringsmedel, förtjockningsmedel och smakförstärkare. Så om du har några problem med matsmältningen efter att ha ätit mjölkprodukter (gas, gasbildning, smärta) bort produkter som är rik på laktos ur kosten. Men om du inte känner något obehag och du vill inte ge upp, kom ihåg att välja produkter som är så lite som behandlas som möjligt och kortast möjliga sammansättning. Intressant faktum: Den totala avsaknaden av socker i mjölk kosten under en lång tid kan leda till en gradvis upphör produktionen av laktas enzym, som är ansvarig för sin matsmältning. Detta innebär att om vi för tillfället inte känner något obehag efter att konsumera mjölkprodukter, efter en längre period av att inte äta det, kan vi inte återgå till det ursprungliga läget och känner obehag. Ägg Ägg äts i mängder om ca 4-6 per vecka bör inte medföra negativa konsekvenser för hälsan. Det bör dock komma ihåg att de är en källa av kolesterol i kosten. I 1 ägg (ca 55g) det är 200mg kolesterol. Vad är mer, ägg inflytande postprandial oxidation av kolesterol, vilket innebär att de minskar graden av LDL "det onda kolesterolet", upp till 4 timmar efter måltid. Du bör därför komma ihåg att inte överskrida de nämnda del under loppet av en vecka. Baljväxter Vi får ofta stöter på uttryck som vegetabiliskt protein är inte komplett. Detta är dock bara delvis sant. Nästan alla grönsaker innehåller alla essentiella aminosyror. De skiljer sig endast i andel. En effekt som protein komplementaritet är värt att nämna här. Detta är en kombination av flera vegetabiliska proteinkällor, som har olika typer av aminosyror, så att en komplett produkt skapas. Det gör ingen skillnad för vår kropp om vi tar alla de aminosyror från en eller flera produkter. Därför är det tillräckligt att kombinera baljväxter med nötter och alla nödvändiga aminosyror kommer att tillhandahållas. En annan anklagelse mot baljväxter är deras sämre absorption. Det bör dock noteras att skillnaden mellan absorbabilityen av kött och baljväxter är inte så stor som för att dölja sina fördelar. Absorbabilityen är proportionellt 90% och 80%. Baljväxter är: linser, kikärtor, bönor eller tofu. Förutom att vara en källa av protein, de påverkar även den tarmen mikrobiom. Detta beror på att mängden fiber och antioxidanter (ofta mycket högre än i färska grönsaker, frukt och bär). Varför behöver vi för att njuta de flesta baljväxter innan matlagning? När jag kom över information som baljväxter är blöt eftersom de har ett giftigt ämne i dem och genom att blötlägga dem vi bli av med det. Syftet med att blötlägga bönor, kikärter eller ärtor är bara att avsevärt minska koktiden. Under blötläggning, genom att aktivera naturligt förekommande enzymer i dem, ämnen som pektin och andra polysackarider finns i cellväggar och ansvarig för styvhet i strukturen av baljväxter börjar att bryta ner. Vad är mer, om du häller vattnet av dem efter att blötlägga och koka dem i vatten, som man till stor del undvika gasbildning – ett annat problem som kött-älskare klaga på. Om du vill spara tid, du kan också köpa bönor eller kikärter från burk. Det näringsmässiga värdet av dessa produkter är mycket lika och kommer inte att avsevärt påverka din kost. BÖNOR OCH NÖTTER PASTA Ingredienser: • 2 dl kokta bönor • 1 citron • 4-5 matskedar av tannin klistra in • några matskedar vatten från matlagning bönor • 2 gula lökar • handfull cashewnötter plus några för bevattning • 3-4 msk olivolja • nypa salt • 2 vitlöksklyftor • några matskedar vatten för att få önskad konsistens Förberedelse: Tärna lök och stek dem med några matskedar olivolja. Blötlägg bönorna över natten och koka (eller använd glasburk version). Blötlägg cashewnötter i 1 glas vatten i 4-6 timmar. Lägg bönor, blötlagda cashewnötter, stekt lök, citronsaft, olivolja, vatten, skalad vitlök, salt i en mixer och mixa på hög hastighet. Om pastan är för tjock tillsätt ett par matskedar vatten. Lägg i en skål och servera (du kan dekorera klistra med cashewnötter eller sesamfrön). 4. ALKOHOL Alkohol är ett gift och på grund av denna anledning är det rekommenderat att minska sin konsumtion till ett minimum. Som till exempel socker, stöder bildandet av mykos och förvärrar en inflammation. Dessutom belastar levern, som ofta jobbar hårt i alla fall, tvättar ut elektrolyter och har en negativ effekt på nervsystemet och hjärtat. I fall av personer som lider av Borrelia att det ofta kan förvärra symtomen och få dem att känna sig sjuk! Hur är torrt rött vin? Efter alla, alla har förmodligen hört att det är hälsosamt och ett glas av det säkerligen kommer att ha en positiv effekt på din kropp. Vi är skyldiga detta uttalande till antioxidanten resveratrol i vin. Det har en positiv effekt på kroppen genom att minska trombocytaggregationen. Men studier visar att terapeutiska doser av resveratrol kan inte nås från drycker eller till och med från mat. För att få en positiv effekt på hälsan, vi skulle behöva äta mer än 500 liter torrt rött vin. Därför föreslås att helt utesluta alkohol från Borrelia sjukdomen kost. 5. PROBIOTIKA Probiotika är levande kulturer av bakterier och jäst för att stödja immunsystemet. Probiotika förbättrar tätheten av tarmen för att skydda den från skadliga bakterier, vilket är särskilt viktigt i fall av antibiotikabehandling. Naturligtvis hittar vi dem i: • Gurka och surkål • Kombucha (även känd som kaffe-och svamp) • Kvass • Kefir • Kärnmjölk • Naturell yoghurt • Rödbetor surdeg RÖDBETOR SURDEG MED INGEFÄRA OCH EN ANTYDAN AV KRYDDNEJLIKA Ingredienser: - 1 kg rödbetor - ett par vitlöksklyftor - 2l vatten - 6-8 klyftor - kryddpeppar - 2-4 cm färsk ingefära - 2-4 lagerblad - 1 msk salt per 1 liter vatten Förberedelse: Skala vitlöken och skär den i mindre bitar. Skär ingefäran i tunna skivor. Koka vatten, blanda med salt och kyl ner. Tvätta rödbetor, skala tunt och skär den i lite tjockare skivor. Ordna dem i burken omväxlande med kryddor och vitlök. Häll på vatten så att alla rödbetor är ordentligt täckt. Om de flyter upp till ytan, tryck ner dem med en platta. Locket på burken och ställ åt sidan på varm plats i ca 5-10 dagar. 6. KOLLAGEN Kollagen är oerhört viktigt i behandlingen av Borrelia. Det viktiga här är att förstå att Borellia bakterier har en hög affinitet för kollagen strukturer. Vad betyder detta? Att bakterien kommer alltid att inledningsvis rikta dessa strukturer eftersom de är de som ger dem mat. Så det är en reaktion här: KOLLAGEN SKADOR FÖRSTÖRELSE I EN VISS REGION (E. G. EN GEMENSAM) INTENSIFIERING AV SYMTOM Det är därför det är så viktigt att ta hand om sin rätt mängd. Kosttillskott föreslås här, men kom ihåg att vi också kan få kollagen från mat. Naturliga källor av kollagen: • Gelatin • Gelé (söta och salta) • Slaktavfall, t ex levern • Fläsk knoge, brawn Tyvärr, produkter rika på kollagen ofta ger oss med antingen en mycket socker eller för att höja nivån av LDL det "onda" kolesterolet. Det är därför inte lämpligt att förbruka en hel del av dem. Ett bra val här kommer att bli buljong och olika typer av ben buljonger. KOLLAGEN BULJONG Ingredienser: - Ben/djurkroppar – 1-2 kg - Äppelcidervinäger – 2 msk - Vatten – 3-4 l - Soppa gröna – 1 portion - Kryddor (lagerblad, kryddpeppar, salt, peppar) Förberedelse: 1. Tvätta benen och lägg i en stor kastrull. 2. Tillsätt vatten och ättika. 3. Koka upp, för att sedan minska värme, spishäll till låg. Ta bort skummet. 4. Efter matlagning i ca 2 timmar, tillsätt skalade och tvättade grönsaker och kryddor. 5. Koka så länge som möjligt (ca 6-8 timmar). Vattnet ska "bubbla" – inte kokande. 6. Sila vätskan från ben och grönsaker. 7. När de svalnat, buljongen ska ha samma konsistens som gelé. 8. Buljongen kan förvaras ca 5 dagar i kylskåp eller 3-4 månader i frysen. 7. HYDRATION Our body consists of water in about 60%, so it is not surprising that water is involved in almost all processes in the body. Lyme disease heavily burdens our body with toxins. Drinking large amounts of water automatically cleanses the body of these toxins and provides a natural detoxification. Dehydration, on the other hand, leads to the storage of toxic substances in tissues and cells. So how much fluid to drink per day? It is suggested that women should drink 1.5 litres and men of 2 litres of water but this is very inaccurate. Should a 100kg person drink the same amount as a 50kg person to hydrate the body? A more precise value is therefore to assume that adults should consume 33ml of fluids for every kg of body weight. What does the word “fluids” mean? 1. Water, of course, is the most desirable source of hydration for our body. It is best to drink it slightly warm. You can add different kinds of fruit or vegetables to our cup (water with cucumber and mint is a perfect drink for hot days). 2. Tea – superb for summer as well as winter. With a hint of orange, lemon or cloves, it will warm you up on any winter evening. 3. Coffee – there are many controversies about it. There are not many studies on the influence of caffeine, in particular coffee, on the course of Lyme disease or its co-infections. However, myths about coffee are increasingly being debunked, despite the fact that it has been in disrepute for many years. Below are some basic facts about the consumption of coffee: - Coffee is not dehydrating, at least when consumed in portions of about 500mg of caffeine/day. One cup of brew is about 60 mg, so the dose taken as dehydrating is about 6 cups a day - It does not leach magnesium. Brewed coffee has about 60 mg of caffeine and 7 mg of magnesium (espresso even twice as much). Studies show that after consuming 400 mg of caffeine/day, we lose only 4 mg of magnesium through urine. - It contains antioxidants (chlorogenic acid and its metabolites) which contribute to lowering blood pressure or reducing oxidative stress. It can therefore be assumed that coffee protects against heart disease and reduces the risk of cancers (liver, throat, skin, prostate). Therefore, I see no contraindication to drinking coffee when suffering from Lyme disease and its co-infections. However, remember that every organism is different, every disease is different and everyone has a different threshold of caffeine tolerance. Therefore, if you experience any negative symptoms after drinking it – stop drinking it. 4. Juices are the worst choice. Shop-bought juices have a lot of added sugar (up to 5 teaspoons in 1 glass).This is because the fibre and most vitamins and minerals are found primarily in the peel.   8. SPICES Spices are dish ingredients added in small amounts to enhance its taste and visual appeal. Do we realise that spices and herbs also have valuable medicinal properties? Here are my TOP 5 spices: • Turmeric Den viktigaste ingrediensen som ger kryddan dess gula färg är curcumin. Det har anti-inflammatoriska och antioxidativa egenskaper och skyddar organ, främst levern från gifter. Tack vare sin värmande, mag-och kolesterolsänkande egenskaper, curcumin är också används som ett kosttillskott. Det finns massor av recept som "golden milk" som använder egenskaperna hos gurkmeja, men min favorit och snabbaste sättet att använda denna krydda är att lägga till det till en buljong. Det kommer inte att ändra den underbara smaken av soppan, men kommer att ge en intensiv, vacker färg. • Ginger Ginger can be used with the addition of garlic (it is very popular in Korean or Thai cuisine) while cooking a dinner as well as in tea. It is probably most commonly used by pregnant women who suffer from morning nausea and people struggling with motion sickness. Ginger stimulates the production of saliva and gastric juices and brings relief from nausea. Thanks to ginerol and its anti-inflammatory properties, it is used in many autoimmune diseases. Contraindications to the use of ginger include inflammatory skin diseases and bleeding. You should also avoid taking the herb with aspirin, as both substances have blood-thinning properties. • Garlic Vitlök har febernedsättande egenskaper, men framför allt för Borrelia, det har också en avgiftande effekt. Det hjälper till att ta bort tungmetaller som bly och kadmium från kroppen. Vad är mer, det tar bort parasiter, bland annat bakterier och jäst som Candida albicans, och dessutom bidrar till utvecklingen av nyttiga bakteriefloran i tarmen. Därför, trots sin karakteristisk stickande lukt, det är värt att lägga det till middag, dricka i form av sockerlag med citron eller bakning och lägga till pasta (t ex bean paste). • Cinnamon Cinnamon has antifungal properties – it inhibits the growth of protozoa and fungi and makes digestion easier. However, it is worth choosing the more expensive Ceylon cinnamon than its Chinese equivalent because it has a better effect. • Nigella Men det har bara ökat i popularitet i Europa under de senaste åren, det användes för tusentals år sedan av de gamla Egyptierna. Nigella har så många egenskaper som man skulle kunna skriva en bok om dem. Det används för att behandla förkylningar, halsont, inflammerade hud, allergier och till att stärka håret. Man bör dock vara försiktig med konsumtionen av nigella under graviditeten – det kan leda till livmoderns sammandragningar. Men, under den period av amning, är det värt även det i menyn igen som det har en positiv inverkan på amning. Men som du kan se ovan, örter kan hjälpa oss att bekämpa många sjukdomar och sjukdomar som Borrelia, det är värt att komma ihåg att inte alla kryddor har positiva egenskaper. Ett perfekt exempel är salt. Även om det används i rätt proportioner att det inte påverkar vår kropp negativt, vi har en tendens att gå längre än så. Vi fick användas till salt bokstavligen varje maträtt och produkt och att vi inte längre tycker att mat som inte är saltade. Grädden på moset är natriumglutamat eller andra smakförstärkare som läggs till i många produkter och har enorma mängder salt i dem. Salt i sådana mängder kan orsaka högt blodtryck som påverkar över 30% av den vuxna befolkningen i Polen! Det leder också till störningar i kalcium och fosfat ämnesomsättning, vilket kan leda till osteoporos och ökad risk för cancer i magen. Många människor också associera Himalaya salt, som ofta anses vara bättre för användning på grund av 84 mineraler som det innehåller. Man bör dock veta att det innehåller (enligt Barbara Hendel och Peter Ferreira) inte bara dessa "goda" mineral, utan också, polonium och radium. Ingen fara – bara i små mängder (<0.001 ppm/kg). Men man kan lätt se att dessa så många som 84 mineraler är ingenting men ett marknadsföringsknep. Dessutom, för att fylla dagsbehovet av kalium med Himalaya salt ensam, skulle vi behöva äta över 1 kg av det! Den rekommenderade dagliga dosen av salt är bara 5-6g (en tesked), vilket innebär att vi bara kan för att täcka våra kalium krav på maximalt 0,5%. Är det värt att betala 10 gånger mer för salt för en sådan andel av de behov? So let's remember that salt is just a salt (NaCl) and we should severely limit it.   9. COCKTAILS Borrelia ofta undertrycker vår aptit. Huvudvärk, ledvärk eller en allmän svaghet i kroppen som gör oss inte längta efter någon typ av mat. Men mat är nödvändigt, inte bara för att bekämpa sjukdom, utan helt enkelt att leva. Det är tack vare den mat vi få energi och kraft att komma ur sängen varje dag. Så vad göra om vi har ingen aptit men vi vill stödja våra immunitet genom kosten. Den idealiska lösningen vore cocktails. Vi kan berika vår meny med vätskor som är full av antioxidanter (i torra och söta version). På detta sätt kommer vi att "smuggla" väsentliga näringsvärden i kroppen. Savoury tomato cocktail: Ingredients: - 1 tomato - 1 stalk of celery - 1 clove of garlic - 1 carrot - pinch of salt Preparation: Press all ingredients in a juicer. If the taste is too spicy for you, add 1 piece of sun-dried tomato. Sweet raspberry cocktail Ingredients: - 2 tablespoons of pot barley - 1 cup of milk (plant or cow's milk) - 1 apple - 1 teaspoon of goji berries - 1 handful of raspberries Preparation: Boil the pot barley with the blueberries in a glass of water until soft. Add milk, apple cut into small pieces and raspberries and blend. 10. OVERVIEW OF THE MOST POPULAR DIETS USED TO TREAT LYME DISEASE Candida diet En vanlig behandling för Borrelia är antibiotikabehandling. Du bör dock veta att det är ofta orsaken till utvecklingen av mykos som kan vara mycket farliga för din hälsa och liv. Det är därför det är så viktigt (särskilt när man tar ett antibiotikum) att följa vissa regler i mykos förebyggande åtgärder, inklusive kost. Den viktigaste principen för denna trend är att undvika produkter som leder till en ökning i blodsocker. I en sådan kost är det absolut nödvändigt att undvika frukt, juice, bröd, pasta, mjölkprodukter, jäst och alla de produkter som kan vara ett medel för utvecklingen av jäst. However, this diet is very strict and often deficient because it excludes a large group of products rich in, for example, dietary fibre. Products such as wholemeal bread, pasta or groats do not have to be excluded from our menu. We should also not forget about natural yoghurts, nuts, raw vegetables, unrefined oils, fish, pickles and pulses. Spices such as turmeric, oregano, rosemary, coriander and Ceylon cinnamon will also work well here. Only when candidiasis is diagnosed (when there is an overgrowth of the Candida albicans yeast strain which physiologically occurs in the digestive tract and there is a disturbance of our intestinal microflora) should we think about alternative methods of diet therapy. Ketogenic diet Jag tror att detta är det vanligaste sättet för nutrition för människor som lider av Borrelia. Att sätta kroppen i ett tillstånd av ketos innebär att istället för att ta energi från socker, vår kropp tar det från fett. "Keto diet" betyder därför att eliminera kolhydrater till förmån för fett. Detta är tänkt att lindra stress på tarmen och förbättra nervsystemet. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla fetter som är "bra". Önskvärt källor av fetter är fisk, nötter, avokado, olivolja, frön och frön. Dock, på internet och i olika publikationer som rekommenderar detta sätt att äta, recept, rik på mättade fettsyror ("dåliga" fetter) härskar. Dessa inkluderar bacon, mascarpone eller ister. It is also worth mentioning that a ketogenic diet will be inadvisable for people whose mitochondria are depleted and there are blockages in metabolic pathways which can occur in the body infected with Borrelia spirochaetes. Diet maintaining the body's normal pH level Försurning av kroppen. Du har förmodligen stött på denna fras mer än en gång i tillägg annonser, böcker eller genom andra medier. Låt oss börja med det faktum att vår kropp har olika pH-nivåer beroende på läge. Från alkaliska i bukspott, genom neutrala i blod, för att starkt sur i magen juice. Men alla dessa värden är i allmänhet komprimerade i "pH-värde i vår kropp", vilket konkret innebär att pH-värdet i blodet och dess värde är mellan 7.35 och 7.45. Om vi vill ändra detta värde med vår kost, vi har möjlighet att flytta från detta index 0.01 0,02 enheter. Så du kan se att det är en försumbar inverkan. Ja, med den kost vi kan påverka pH-värdet i vår urin med så mycket som 1,2 enheter men gränsen för dess pH-värde i intervallet är 4.6-7.9 vilket innebär att med en sådan stor skillnad kosten kommer inte att vara den avgörande faktorn här. A diet rich in alkaline-forming products will bring us many benefits, through an increased supply of vegetables and fruit. However, is it really worth excluding from our diet acid-forming products, such as fish or nuts, which are sources of valuable omega 3 fatty acids? 11. CONCLUSIONS På internet och i flera publikationer hittar du en hel del råd om hur man kan stödja behandling av Borrelia genom kosten. Med så mycket motstridiga uppgifter du har för att närma allt med förnuft. Borrelia är en sjukdom som tar månader och ibland år att läka. Därför är en kost bör inte vara en plåga eller ett straff för dig. Vad är mer, kom ihåg att varje kropp är olika, varje Borrelia bakterien beter sig annorlunda beroende på kroppen och kommer att ge olika symtom. Därför menyn bör väljas individuellt. Bara anpassa det att vår sjukdom och vår preferenser kommer att ge maximala resultat. Some common advice on how to help your body fight bacteria and not go crazy: • Base your nutrition on high quality food. Eat plenty of vegetables, fruit, good quality fats, natural probiotics, whole grain carbohydrates, introduce broths into your diet and exclude sugar or alcohol. • Drink plenty of water. • Eliminate products that are harmful to you. If you feel unwell, sleepy or bloated, limit your intake. Learn to listen to your body. • Think of your diet as a choice, not a punishment. The diet you choose is designed to help fight the disease but also to teach you about proper, healthy eating which cannot be treated as a "from-to". • Think positive. Our mind is a very powerful tool that can work wonders. 12. REFERENCES: Agnieszka Godek: "Modern methods of treatment of Lyme disease with co-infection (antibiotics, nutrition)" Bordoni, Alessandra, et al: "Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence." Carson, Jo Ann S., et al: "Dietary cholesterol and cardiovascular risk: a science advisory from the American Heart Association." Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetics nutrition of healthy and ill person", Diez-Sampedro, Ana, et al. "A gluten-free diet, not an appropriate choice without a medical diagnosis." Elli, et al: "Diagnosis of gluten related disorders: celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity." Tomasz Lesiów: "The influence of consuming excessive amounts of simple sugars and processed foods on the development of systemic mycosis and the respondents' knowledge on the subject" Fielding, Christopher J., et al: "Effects of dietary cholesterol and fat saturation on plasma lipoproteins in an ethnically diverse population of healthy young men." https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Huang, Jiaqi, et al: "Association between plant and animal protein intake and overall and cause-specific mortality." Jones, Amy L: "The gluten-free diet: Fad or necessity?" K. Nieber: "Health effects of coffee". Kynast-Gales, Massey: "Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium". Leonardi, Michela, et al: "The evolution of lactase persistence in Europe. A synthesis of archaeological and genetic evidence." Mozaffarian, Dariush, Eric B. Rimm: "Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits." Rafał Nazarewicz: "Consequences of high-fat ketogenic diets" Reese, et al. : "Non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCGS)-A currently undefined disorder without validated diagnostic criteria and of unknown prevalence." Sabine Weiskirchen, Ralf Weiskirchen: "Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie C. Killer, Andrew K. Blannin , Asker E. Jeukendrup: "No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population". Stephen Harrod Buhner: "The natural treatment of Lyme disease and its co-infections – chlamydiosis and spotted fever rickettsioses Second edition, revised, extended, updated." Willett, Walter C., and David S. Ludwig: "Milk and health."
Product added to wishlist
Product added to compare.