Candida-dieten

Candida-dieten

- Kategorier: Artiklar

Människors nuvarande livsstil, inklusive sömnbrist, konstant stress, brist på fysisk aktivitet, frekvent användning av antibiotika och en kost rik på bearbetade produkter, har lett till att candidiasis har blivit en sjukdom som drabbar fler och fler människor. Det finns en överväxt av Candida-jäst som naturligt koloniserar vår tarmflora.

Du hittar mer om Candida-svampar HÄR

I den här artikeln kommer vi att fokusera på kostrekommendationer som är avgörande vid behandling av candidiasis. För att förstå hur viktigt det är i behandlingsprocessen måste vi förstå att Candida-svampar är parasiter. Det betyder att för att överleva och föröka sig behöver de en värd, det vill säga en person som de kommer att leva på och som kommer att ge dem näring. Och det är socker som är deras mat. Detta innebär att när deras matkälla är avskuren kommer svampen inte bara att sluta föröka sig, utan kommer också att dö efter en lång tids svält. En sockerfri diet är en viktig del av att bota candidiasis.

Antifungal kost

Det bör noteras att den svampdödande dieten först och främst bör vara en hälsosam diet, baserad på produkter av bästa kvalitet. Det bör förse kroppen med alla nödvändiga näringsämnen, och inte medföra eller förvärra näringsbrister.

Den svampdödande dieten är dock mycket strikt och mycket eliminerande och bör därför alltid användas under överinseende av en kvalificerad dietist. Informationen i den här artikeln är endast för allmän vägledning och bör inte användas som en ersättning för en personlig matplan.

Vad bör elimineras

1. Socker


I form av sackaros - vitt socker i en sockerskål, men även rör, kokos, farinsocker, kakor, glass, godis, nutella, bullar, frukostflingor och andra söta produkter. Man ska också komma ihåg att socker ofta gömmer sig i produkter som vi inte tycker är i kategorin "söta", såsom färdiga såser, ketchup eller många färdiga sallader.

2. Juice

Ett glas juice som du kan köpa i en butik kan innehålla upp till 8 teskedar socker. Många människor, som har denna kunskap, pressar saften från frukten själva, så att de kan vara säkra på att det inte finns något tillsatt socker. Det är dock ett bra alternativ för friska människor. Personer som lider av Candida svamp överväxt bör också utesluta denna typ av juice från sin kost. I ett sådant fall "passeras" endast fruktos - sockret i frukten i hög koncentration, praktiskt taget helt utan näringsämnen från den färska frukten - i juicen.

3. Honung, dadelsirap, lönnsirap, agavesirap, sylt med mera


Även om det är ett hälsosammare alternativ än socker, är det fortfarande socker, bara i en annan form. Också en mycket bra grogrund för svamp. Det enda för närvarande testade och acceptabla sötningsmedlet vid candidiasis är xylitol, erytritol och stevia. Kom dock ihåg att inte överanvända dessa sötningsmedel.

4. Alkohol


Alkohol är ett toxin och på grund av detta rekommenderas det att minska konsumtionen till ett minimum. Det kan orsaka förvärring av inflammation och sjukdomskänsla. Dessutom belastar det levern hårt, som ofta jobbar hårt ändå, spolar ut elektrolyter och har en negativ effekt på nervsystemet och hjärtat.

5. Mjölk och mejeriprodukter

Det är värt att notera att laktosen i mjölk är socker. Tänk dock på att om du inte använder mejeriprodukter under en längre tid kommer produktionen av laktas att minska vilket kan leda till laktosintolerans. Därför, efter att ha återhämtat sig och återhämtat sig från candidiasis, rekommenderas det att långsamt börja inkludera produkter som yoghurt, kefir eller kärnmjölk tillbaka i din kost.

6. Jästhaltiga produkter


Jästbröd, semlor, bröd, men du måste också komma ihåg om blå och långmogna ostar, tärnad buljong, vinäger, sojasås, pulveriserade soppor eller mognad charkuteri.

7. Vetemjöl


I det inledande skedet bör du utesluta alla veteprodukter (inte att förväxla med gluten), inklusive fullkorn och de mest bearbetade spannmålen, d.v.s. vitt ris. Om det finns tarmproblem (buksmärtor, gaser, uppblåsthet) är det också värt att överväga uteslutningen av gluten (korn, råg, vete, havre).

Produkter tillåtna

1. Magra köttsorter


Främst fjäderfä - kalkon, kyckling, men du bör vara uppmärksam på köttets kvalitet. Det rekommenderas att köpa ekologiskt kött, utan tillsats av antibiotika. Uteslut helt korv, feta typer av kött, frankfurter eller högförädlat kött.

2. Fisk


Speciellt fet fisk, rik på antiinflammatoriska omega-3-fettsyror. Lax, regnbåge, makrill även torsk eller öring.

3. Fullkornsprodukter av spannmål


Quinoa, vild och brunt ris, hirs, bovete. Om du inte har tarmproblem så även korn- eller rågmjölsprodukter.

4. Hälsosamma fetter


Rapsolja, olivolja, nattljus/linfrö/svartkumminolja, nötter (ej rostade eller saltade, gärna med jordnötter), avokado.

5. Grönsaker med låg stärkelse


De flesta grönsaker är tillåtna, förutom potatis, svamp, majs, sötpotatis och pumpor (åtminstone i den inledande behandlingsfasen)

6. Inte söta frukter


Söt och torkad frukt måste elimineras från kosten. Det är dock värt att berika din kost med syrliga frukter: citron, grapefrukt, syrliga äpplen och antiinflammatoriska bär: blåbär, vinbär, björnbär och hallon.

7. Baljväxter


Till en början är det tillåtet att använda baljväxter ca. 2 gånger i veckan (linser, kikärter, bönor, etc.). Detta belopp kan ökas med tiden.

Endast en kombination av den antifungala dieten som diskuterats ovan med probiotika kan hjälpa till att bekämpa candidiasis. Kom också ihåg att om du använder långtidsantibiotika mot borrelia eller samtidiga infektioner är du särskilt utsatt för överväxt av Candida-svampar. I det här fallet kommer huvudprinciperna för den svampdödande kosten, särskilt uteslutningen av socker, att fungera bra här.

Product added to wishlist
Product added to compare.