Frisk tarm - stark immunitet

Frisk tarm - stark immunitet

- Kategorier: Artiklar

Tarmen spelar inte bara en nyckelroll för att förse kroppen med näringsämnen från maten, den är också nyckeln till ett hälsosamt immunförsvar. Tarmarna är bebodda av mikrobiota, det vill säga nyttiga mikroorganismer (främst bakterier). Tarmmikrobiotan aktiverar immunförsvaret och samordnar dess arbete genom hela livet, och det täta nätverket av nervceller sänder signaler om eventuella hot mot högkvarteret, det vill säga hjärnan. Nästan 80% av immunkropparna bildas i tarmarna.

Tarmarna innehåller både nyttiga och patogena bakterier. Våra vänliga bakterier hjälper till att reglera immunförsvaret. När balansen mellan bra och dåliga bakterier rubbas försvagas immunförsvaret och blir oreglerat. Det kan också bli mer benäget att få autoimmunitet. Detta beror på att tarmbakterier påverkar utvecklingen och mognaden av immunförsvaret i samband med slemhinnorna. Organismens slemhinnor är den första linjen genom vilken faktorer från den yttre miljön som bakterier, virus, svampar och antigener passerar. Slemhinnan kantar insidan av näsan och svalget, men även insidan av mag-tarmkanalen. Den lymfatiska vävnaden i slemhinnorna omfattar organismens individuella slemhinna. De är ett system av "kommunicerande fartyg". Därför kan det dåliga tillståndet i tarmslemhinnan vara nära relaterat till de återkommande systemen, t.ex. respiratoriska eller genitourinära. Försvarsmekanismerna i mag-tarmslemhinnan är att förhindra kolonisering av slemhinnorna av patogena mikroorganismer. Slemhinnan är utrustad med sinnesceller som snabbt kan identifiera ett hot och skicka en signal som utlöser nästa steg i immunsvaret. Slemhinnan är också en källa till sIgA-klassens antikroppar, som är immunsystemets huvudsakliga slemhinneantikropp. På tal om tarmarna bör också essensen av tarmbarriären nämnas. Tarmbarriären består av tarmepitel, slemhinna och tarmbakterier. Vart och ett av dessa element säkerställer sin korrekta täthet och spelar en viktig roll. Försvagningen av kopplingarna mellan epitelceller kan leda till den så kallade läckande tarmen. Konsekvensen av detta är penetrationen i kroppen av det som bör kvarhållas i tarmens lumen. Detta stimulerar immunsystemets arbete, varför det hela tiden stimuleras. Överdriven mängd pro-inflammatoriska cytokiner produceras och kronisk inflammation, den så kallade tysta inflammationen.

Många som lider av borrelia klagar över olika tarmbesvär, t.ex. diarré, kronisk förstoppning, förändring i avföringens konsistens (lös, vattnig avföring eller med slem, blod), halsbränna, illamående. buksmärtor, gaser, gaser, en känsla av översvämning i buken. Vissa människor kämpar med den här typen av besvär långt innan infektion uppstår, det vill säga störningen i matsmältningssystemet började långt innan de drabbades av borrelia. Andra tycker om matsmältningssystemets goda funktion hela livet tills de utvecklar borrelia. Så notera att borrelia både är resultatet av ett försvagat immunförsvar och dess orsak.

För att förbättra tarmens funktion rekommenderar vi att ta med i terapin:

-Probiotika
-L-glutamin
-Natriumbutyrat
-Omega-syror (DHA och EPA)
- Matsmältningsenzym
-Gurkörtolja som källa till gamma-linolensyra
Dessa produkter kan användas parallellt med de örter som används vid borrelia.

PROBIOTIK

Probiotika är levande mikroorganismer som, när de tas i rätt doser, är fördelaktiga för hälsan. Probiotiska bakterier tävlar med patogener om en plats i tarmen, tack vare vilken de upprätthåller den korrekta sammansättningen av hela mikrobiotan. Detta hjälper till att upprätthålla en korrekt nivå av immunitet hos slemhinnorna och stöder följaktligen kroppens övergripande immunitet, vilket är extremt viktigt för personer som lider av borrelia.

Probiotiska bakterier har en positiv effekt på hela organismens funktion eftersom:

- Underlätta matsmältningsprocessen,

- Hjälper till att bryta ner matrester som inte absorberas,

- Öka upptaget av vitaminer och mineraler,

- Kan syntetisera vissa B-vitaminer, vitamin K, folsyra,

- Hämmar tillväxten av skadliga bakterier,

- Påverka immunsystemets arbete, vilket ökar motståndskraften mot infektioner,

- Stimulera syntesen av inflammatoriska mediatorer, de så kallade interleukinerna och interferonet i blodserumet, vilket är fördelaktigt vid vissa immunsjukdomar,

- Skydda tarmens mikrobiota under antibiotikabehandling,

- Förbättra blodtillförseln till tarmslemhinnan,

- Vissa stammar har antiallergiska och anticanceregenskaper,

- Minska symtomen på laktosintolerans,

- Lägre kolesterol.

Probiotika hämmar tillväxten och förstör till och med skadliga mikroorganismer i tarmen genom att:

- Producera bakteriostatiska och bakteriedödande ämnen,

- Bekämpa patogen mikroflora för näringsämnen, vitaminer, tillväxtfaktorer,

– Genom produktionen av mjölksyra sänker de tarmens pH, vilket bidrar till den direkta kampen mot patogena och potentiellt patogena mikroorganismer.

Hur väljer jag en bra probiotika?

För att ha en gynnsam effekt på vår kropp måste en probiotika visa följande egenskaper:

Effekten av ett probiotikum beror på dess typ (stam) och dess mängd i en dos (1-40 miljarder).

För att ha en gynnsam effekt på mottagaren måste probiotika klara de tillstånd man möter under gastrointestinal transit (magsurhet, pankreasenzymer, galla) och nå tunntarmen och tjocktarmen i livskraftig form och i så många antal som möjligt.

För att föröka sig i kroppen måste probiotikan kunna fästa vid tarmepitelets celler. Denna vidhäftning är övergående, probiotika kommer att elimineras inom några dagar. Det måste tas regelbundet för att dess gynnsamma effekter ska bestå.

Det måste producera ämnen som hämmar tillväxten av patogena mikrober.

Många preparat annonseras med en mängd olika stammar i en kapsel. Samtidigt, i motsats till vad många tror, ​​översätts antalet stammar inte till kvaliteten på hela preparatet. Det är viktigt vilken specifik bakteriestam som finns i ett givet preparat och i vilken mängd.

För att vara säker på kvaliteten på ett probiotiskt preparat, var uppmärksam på den korrekta nomenklaturen för probiotiska stammar. Den probiotiska stammen ska beskrivas enligt följande mönster: släkte (t.ex. Lactobacillus) art (t.ex. rhamnosus) och bokstavsbeteckning (t.ex. LA 801).

Därför bör uppmärksamhet inte bara ägnas artnamnet, dvs. Lactobacillus rhamnosus, utan också namnet på stammen - LA 801, eftersom endast en specifik stam av en given art uppvisar kliniskt bevisade probiotiska egenskaper.

En av de bästa probiotika på marknaden som har fångat vår uppmärksamhet är Lactiniane probiotika från PiLeJe. PiLeJe är ett franskt företag som endast erbjuder produkter av naturligt ursprung i doser som överensstämmer med människokroppens dagliga behov, kännetecknad av optimal absorption från mag-tarmkanalen. PiLeJe Laboratory har genomfört ett flertal tester under loppet av 20 år, på grundval av vilka stammarna valdes ut (dessa stammar deponeras i National Collection of Microorganisms Cultivation vid Pasteur Institute i Lille, Frankrike) enligt specifika egenskaper och behov .

För den allmänna rekonstruktionen av tarmmikrobiotan är det viktigt att probiotikan innehåller bakterier från grupperna Bifidobacterium och Lactibacillus. Lactibiane Standard probiotika innehåller de ovan nämnda stammarna och hjälper till att reglera tarmsjukdomar och stärka tarmfloran i matsmältningskanalen.

Vid tarminflammation är det värt att introducera den starkare probiotikan Lactibiane IKI i 3 månader.

Var noga med att lägga till Lactobacillus helveticus-stammar om du har fått diagnosen Candida-inducerad candidiasis. Lactobacillus helveticus-stammar har visat sig hämma förökningen av Candida-jästsvampar och deras vidhäftning till tarmepitelet, de minskar också slemutsöndringen av Candida-celler, vilket gör dem mindre motståndskraftiga. Dessutom har probiotiska bakterier en gynnsam effekt på immunförsvaret och stöder försvarsmekanismer. Probiotikan som innehåller Lactobacillus helveticus-stammen är Lactibiane CND10.

När ditt problem är diarré eller lös avföring, kom ihåg probiotikan som innehåller Saccharomyces boulardii-stammen. Saccharomyces boulardii är en nyttig jäst, inte bakterier som är fallet med andra probiotika.

L-GLUTAMNA

L-Glutamin är en aminosyra som är en energikälla som tillförs slemhinnan i tunntarmen. Om slemhinneceller är skadade kan glutamin hjälpa till att bygga upp det igen med nya friska celler. Den har också immunförstärkande egenskaper.

OBS: L-glutamin bör inte användas av personer med inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, samt av personer med nedsatt levereffektivitet.

NATRIUMSMÖR

Natriumbutyrat är en kortkedjig fettsyra. Kortkedjiga fettsyror är huvudämnena som ger näring åt tarmslemhinnan. De hjälper till att upprätthålla tarmbarriären och minskar inflammatoriska processer i tarmarna och hela kroppen. Natriumbutyrat stabiliserar direkt strukturen och säkerställer integriteten och funktionaliteten hos tarmväggen, stimulerar tillväxten av saprofytisk bakterieflora, vilket hämmar utvecklingen av tarmpatogener. Det har också antiinflammatoriska egenskaper. Smörsyra hämmar starkt utsöndringen av pro-inflammatoriska interleukiner och är involverad i immunreglering.

OMEGASYROR

OMEGA 3-syror, som inkluderar DHA och EPA, är avgörande för att bibehålla hälsan. EPA är ett naturligt antiinflammatoriskt medel och hjälper även till att lindra värkande leder och muskler. Forskning visar att intag av omega-3-fettsyror tillsammans med probiotika stärker tarmslemhinnan.

MATSMÄLTNINGS ENZYMER

Matsmältningsenzymer bryter ner matkomponenter till de minsta molekylerna som utgör dem: proteiner till aminosyror, komplexa kolhydrater till enkla sockerarter och fetter till fria fettsyror. Borrelia-bakterien minskar utsöndringen av matsmältningsenzymer. Om ditt problem är gaser, uppblåsthet, rapningar, halsbränna eller diarré, är det värt att använda preparat som innehåller matsmältningsenzymer.

FIBER

Tarmmikrobiotan, genom att bearbeta kostfiber, får energi, stimulerar immunförsvaret och stödjer produktionen av B- och K-vitaminer. Kortkedjiga fettsyror är en biprodukt av fibermetabolism. En fiberrik kost ökar mångfalden av tarmmikrobiotan. Fiber fungerar som prebiotika, det vill säga ämnen som är väsentliga för att stimulera tillväxten av probiotiska bakterier i tarmen. Prebiotika inkluderar resistent stärkelse, inulin och frukto-oligosackarider.

Källorna till resistent stärkelse är bland annat: linser, ris, gryn, bönor, råa havreflingor. kyld pasta, potatis, sötpotatis och omogna bananer.

Källan till inulin är bland annat cikoria, jordärtskocka, sparris, kronärtskockor, purjolök, lök, vitlök. Inulin förbättrar, förutom dess prebiotiska egenskaper, upptaget av kalcium och magnesium.

Källorna till fruktooligosackarider är bland annat lök, vitlök, kronärtskocka.

Den rekommenderade mängden kostfiber hos friska personer är 20-40 g.

Om du inte kan förse kosten med tillräcklig mängd fibrer kan du använda tillskott med inulin eller frukto-oligosackarider.

BIKULTURELL OLJA

Gurkörtolja är en rik källa till gamma-linolensyra. Det skyddar och regenererar tarmarna och hela matsmältningssystemet. Det har antiinflammatoriska egenskaper.

NÄR BÖRJA STYRKA TARMEN?

Ovanstående schema för tarmrekonstruktion bör påbörjas i början av behandling med borrelia och användas under hela behandlingen.

Product added to wishlist
Product added to compare.